krązki cebulowe - onion rings
Print

Krązki cebulowe

Course Do piwa, Party, Przekąska
Cuisine Amerykańska

Ingredients

  • 2 duże cebule
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Instructions

  • Cebulę obrać i pokroić na plastry około 0,5 cm i rozdzielić na pojedyncze krążki.
  • Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
  • Krążki cebuli obtoczyć w wymieszanej mące i odłożyć na talerz.
  • Do miski z mąką dodać mleko i  wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Krążki pojedynczo zanurzać w cieście i obtoczyć bułką tartą. Bułkę docisnąć aby krążek był dokładnie obtoczony.
  • Smażyć na gorącym i głębokim oleju okoł 2-3 minuty aż się przyrumienią.