Mąkę przesiewam do miski i cukier oraz dodaję drożdże.
Dolewam wodę, olej i mleko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
wyrobione ciasto formujemy w kulką i pozostawiamy w misce przykrywając ściereczką na około 1 godzinę.
Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki i przekładamy na nią wyrośniętą kulkę ciasta i dzielimy na około 8 równych części (w zależności jak duże mają być upieczone chlebki).
Z każdej części formujemy kulkę i dajemy odpocząć ciastu około 10 min.
Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki (około 3-5 mm).
Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej taką do naleśników).
Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy pojedynczo rozwałkowane placki i pieczemy z każdej strony około 2 minut tak aby za się nie przypaliły. Podczas pieczenia mogą tworzyć się bąble z których wylatuje gorąca para.
Po zdjęciu z patelni można posmarować masłem z dodatkami np. czosnkiem.Podawać jeszcze gorące.