Print

Chlebki Naan

Course Dodatek, Przekąska
Cuisine Hinduska

Ingredients

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 4 łyżki tłustego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdzy instant

Instructions

  • Mąkę przesiewam do miski i cukier oraz dodaję drożdże.
  • Dolewam wodę, olej i mleko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • wyrobione ciasto formujemy w kulką i pozostawiamy w misce przykrywając ściereczką na około 1 godzinę.
  • Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki i przekładamy na nią wyrośniętą kulkę ciasta i dzielimy na około 8 równych części (w zależności jak duże mają być upieczone chlebki).
  • Z każdej części formujemy kulkę i dajemy odpocząć ciastu około 10 min.
  • Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki (około 3-5 mm).
  • Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej taką do naleśników).
  • Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy pojedynczo rozwałkowane placki i pieczemy z każdej strony około 2 minut tak aby za się nie przypaliły. Podczas pieczenia mogą tworzyć się bąble z których wylatuje gorąca para.
  • Po zdjęciu z patelni można posmarować masłem z dodatkami np. czosnkiem.
    Podawać jeszcze gorące.