Corn dog - parówka w cieście na patyku
Print

Corn dog, czyli parówka w cieście kukurydzianym na patyku

Course Do piwa, Przekąska, Przystawka
Cuisine Amerykańska

Ingredients

  • 5-6 parówek dobrej jakości
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • olej do smażenia

Instructions

  • Proszek do pieczenia, oraz mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko sól, cukier i paprykę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Powinno wyjść dość gęste ciasto, jeżeli tak nie jest to należy dosypać odrobinę mąki pszennej.
  • Ciasto przelewamy do wysokiego naczynia np. szklanki.
  • Parówki kroimy na pół, aby uzyskać kawałki o długości około 4-6 cm.
  • Kawałki parówek nadziewamy na patyczki do szaszłyków i maczamy w cieście, tak aby pokryło całą parówkę.
  • Zanurzamy w gorącym oleju i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na papierowy ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Corn dogi najlepiej podawać jeszcze ciepłe z keczupem lub innym ulubionym sosem.