Corn dog, czyli parówka w cieście kukurydzianym na patyku
Course Do piwa, Przekąska, Przystawka
Cuisine Amerykańska
Ingredients
5-6parówek dobrej jakości
1/2szklankimąki kukurydzianej
2/3szklankimąki pszennej
1jajko
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1/2szklankimleka
1/3łyżeczkidrobnego cukru
1/2łyżeczkisoli
1/2łyżeczkisłodkiej papryki mielonej
olej do smażenia
Instructions
Proszek do pieczenia, oraz mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko sól, cukier i paprykę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno wyjść dość gęste ciasto, jeżeli tak nie jest to należy dosypać odrobinę mąki pszennej.
Ciasto przelewamy do wysokiego naczynia np. szklanki.
Parówki kroimy na pół, aby uzyskać kawałki o długości około 4-6 cm.
Kawałki parówek nadziewamy na patyczki do szaszłyków i maczamy w cieście, tak aby pokryło całą parówkę.
Zanurzamy w gorącym oleju i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na papierowy ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Corn dogi najlepiej podawać jeszcze ciepłe z keczupem lub innym ulubionym sosem.