Włoszczyznę obieramy i zalewamy wodą (około 3,5 litra) i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
W między czasie przygotowujemy mięso na klopsiki: wszystkie składniki mieszamy w misce tak aby przyprawy równomiernie połączyły się z mięsem.
Wyciągamy warzywa z garnka i odkładamy na później.
Z przygotowanego mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i wkładamy je do do gotującego się bulionu warzywnego.
Seler naciowy i pora kroimy na cienkie plastry i smażymy na maśle, aż zmiękną.
Klopsiki wyciągamy z bulionu i wkładamy odłożone warzywa oraz usmażony seler z porem i blendujemy całość na gładką masę.
Dodajemy serek topiony i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
Dodajemy klopsiki i gotujemy jeszcze kilka minut nadal mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.