Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy blenderem na jednolity mus.
Jajka o temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy. Ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wlewamy do formy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
Przygotowujemy krem. Do misy miksera wkładamy ser mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder, śmietanfiks i wanilię. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Ostudzone ciasto przekrajamy na 2 części. Dolną przekładamy na paterę i wykładamy masę mascarpone. Z górnej części wybieramy zielony środek i układamy na krem (pozostałe pusta kopułka będzie nie potrzebna i można wyrzucić). Dekorujemy granatem.