Course Danie główne, Deser, Do piwa, Kolacja, Obiad, Przekąska
Cuisine Turecka
Ingredients
Ciasto
2,5szklankimąki
40gświeżych drożdży
100mljogurtu naturalnego
150mlwody
jajko
1łyżeczkacukru
1łyżeczkasoli
Gyros
0,5kgfiletów z udek kurczaka
1opakowanieprzyprawy gyros
5łyżekoliwy
Ostry sos
4łyżkisosu Sambal Oelek
150mlostrego ketchupu (z jak najmniejszą ilością octu w składzie)
1łyżka oleju
1opakowaniemieszanki przyprawy do sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego
Gęsty sos czosnkowy
250mljogurtu typu greckiego
4łyżkimajonezu
1łyżkaketchupu
2-3ząbki czosnku
3/4łyżeczkiziół prowansalskich
0,5łyżeczkisoli
0,5łyżeczkipieprzu
1,5łyżeczki czosnku niedźwiedziego(opcjonalnie)
Pozostałe skłdniki
1/3główkisałaty lodowej
0,5cebuli
1pomidor
kilkaplastrów ogórka zielonego
Instructions
Ciasto
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i sól. Wlewamy wodę z drożdżami i jogurt.
Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy (o średnicy około 27 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia, lekko ugniatając tak aby miało wszędzie równą grubość.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gyros
Kurczaka kroimy w kostkę zalewamy oliwą i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki, przekładamy mięso na gorącą patelnię i smażymy cały czas mieszając około 10 minut.
Ostry sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić co najmniej na 20 min.
Gęsty sos czosnkowy
Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Składamy tort
Sałatę lodową szatkujemy, pomidora, ogórka i cebulę kroimy na plasterki.
Chłodne ciasto kroimy na pół.
Dolną część ciasta smarujemy sosem czosnkowym, układamy sałatę lodową, kładziemy gyrosa, układamy pomidora, ogórka i cebulę.
Górną część od strony przecięcia smarujemy ostrym sosem i nakładamy na dolną warstwę ciasta.
Pozostałym sosem czosnkowym "lukrujemy" wierzch ciasta.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny aby ciasto przyjęło aromat sosów.