Print

Tort kebabowy

Course Danie główne, Deser, Do piwa, Kolacja, Obiad, Przekąska
Cuisine Turecka

Ingredients

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wody
  • jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Gyros

  • 0,5 kg filetów z udek kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 5 łyżek oliwy

Ostry sos

  • 4 łyżki sosu Sambal Oelek
  • 150 ml ostrego ketchupu (z jak najmniejszą ilością octu w składzie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie mieszanki przyprawy do sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego

Gęsty sos czosnkowy

  • 250 ml jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Pozostałe skłdniki

  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 0,5 cebuli
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów ogórka zielonego

Instructions

Ciasto

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i sól. Wlewamy wodę z drożdżami i jogurt.
  • Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  30 minut aby wyrosło.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy (o średnicy około 27 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia, lekko ugniatając tak aby miało wszędzie równą grubość.
  • Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gyros

  • Kurczaka kroimy w kostkę zalewamy oliwą i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki, przekładamy mięso na gorącą patelnię i smażymy cały czas mieszając około 10 minut.

Ostry sos

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić co najmniej na 20 min.

Gęsty sos czosnkowy

  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Składamy tort

  • Sałatę lodową szatkujemy, pomidora, ogórka i cebulę kroimy na plasterki.
  • Chłodne ciasto kroimy na pół.
  • Dolną część ciasta smarujemy sosem czosnkowym, układamy sałatę lodową, kładziemy gyrosa, układamy pomidora, ogórka i cebulę.
  • Górną część od strony przecięcia smarujemy ostrym sosem i nakładamy na dolną warstwę ciasta.
  • Pozostałym sosem czosnkowym "lukrujemy" wierzch ciasta.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny aby ciasto przyjęło aromat sosów.