Print
Krokiety z pieczarkami i jajkiem
Course
Danie główne, Kolacja
Cuisine
Polska
Prep Time
1
hour
Servings
4
osoby
Ingredients
Naleśniki
1
szklanka
wody gazowanej
1
szklanka
mleka
1
szklanka
mąki pszennej
0,5
szklanki
mąki kukurydzianej
2
jajka
0,5
łyżeczki
soli
Farsz
0,5
kg
pieczarek
1
cebula
4
ugotowane jajka
10
dkg
tartrgo żółtego sera
sól
pieprz
olej do smażenia
Pozostałe
1
jajko
5
łyżek
bułki tartej
olej do smażenia
Instructions
Naleśniki
Mąki przesiewamy do miski i dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki (aby ułatwić sobie wlewanie ciasta na patelnię można przelać masę naleśnikową do butelki)
Farsz
Pieczarki, cebulę i jajko kroimy na drobną kostkę.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez około 5 minut cały czas mieszając.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy tarty żółty ser.
Krokiety
Na naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy, najpierw boki do środka, a następnie całość ścisło rolujemy i lekko spłąszczamy.
Panierujemy. Najpierw moczymy zawinięty naleśnik w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej z obu stron do uzyskania złotego koloru.