Print

Curry z kurczakiem i pędami bambusa w mleczku kokosowym

Course Danie główne, Obiad
Cuisine Tajska
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 porcje

Ingredients

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g pędów bambusa (z puszki)
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 4-6 listków kafiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 5 łyżeczek czerwonej pasty curry
  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru

Instructions

  • Kurczaka kroimy w kostkę, a papryczki chilli w krążki.
  • Na głęboką patelnię wlewamy połowę mleczka kokosowego i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę aż lekko odparuje.
  • Dodajemy pastę curry i podgrzewamy chwilę cały czas mieszając aż pasta się rozpuści.
  • Dodajemy bulion, kurczaka, bambus, papryczki chilli, sos rybny, cukier i pokruszone listki kafiru.
  • Wszystko mieszamy i nadal podgrzewamy aż sos się lekko zredukuje.
  • Podajemy z białym ryżem i możemy ozdobić dodatkowo bazylia tajską.