Course Danie główne, Do piwa, Kolacja, Przekąska, Przystawka
Cuisine Meksykańska, Południowoamerykańska
Prep Time 25minutes
Cook Time 40minutes
Total Time 1hour5minutes
Servings 24pierożki
Calories 201kcal
Ingredients
500mlbulionu z kurczaka
2liścielaurowe
3filetyz udek kurczaka
1łyżkaoliwy z oliwek
2ząbkiczosnku
2łyżeczkisproszkowanego kminku
1mała cebula
1/3szklankirodzynek
1/4szklankizielonych oliwek
rolkaciasta francuskiego
1jajko
jogurtdo podania
Instructions
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy liscie laurowy i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
Wyciągamy kurczaka i po schłodzeniu kroimy go na drobne kawałki. Odlewany 1 szklankę wywaru, a resztę wylewany.
Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki, a oliwki na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, czosnek i kminek cały czas mieszając.
Gdy zioła zaczną wydzielać intensywny zapach dodajemy odlany wcześnie bulion i rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i podgrzewamy około 15 min, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
Dodajemy kurczaka i oliwki i smażymy chwilę mieszając aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Z ciasta francuskiego wycinamy 24 kółka o średnicy około 9 cm. Na każde z nich nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół zamykając we wnętrzu nadzienie i brzegi dociskamy widelcem, tworząc ozdobny wzorek.
Pierożki układamy na natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 25 minut, aż się lekko przyrumienią. Podajemy z jogurtem.