Print

Empanadas z kurczakiem i oliwkami

Course Danie główne, Do piwa, Kolacja, Przekąska, Przystawka
Cuisine Meksykańska, Południowoamerykańska
Prep Time 25 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Servings 24 pierożki
Calories 201kcal

Ingredients

  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3 filety z udek kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • rolka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • jogurt do podania

Instructions

  • Do garnka wlewamy bulion i dodajemy liscie laurowy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
  • Wyciągamy kurczaka i po schłodzeniu kroimy go na drobne kawałki. Odlewany 1 szklankę wywaru, a resztę wylewany.
  • Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki, a oliwki na plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, czosnek i kminek cały czas mieszając. 
  • Gdy zioła zaczną wydzielać intensywny zapach dodajemy odlany wcześnie bulion i rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i podgrzewamy około 15 min, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
  • Dodajemy kurczaka i oliwki i smażymy chwilę mieszając aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy 24 kółka o średnicy około 9 cm. Na każde z nich nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół zamykając we wnętrzu nadzienie i brzegi dociskamy widelcem, tworząc ozdobny wzorek.
  • Pierożki układamy na natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy około 25 minut, aż się lekko przyrumienią. Podajemy z jogurtem.