Smażony kurczak z orzechami nerkowca
Print

Smażony kurczak z orzechami nerkowca

Course Danie główne
Cuisine Tajska
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3 suszone papryczki chilli
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g niesolonych orzechów nerkowca
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyzeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju do smazenia
  • kilka liści kolendra
  • szczypiorek

Instructions

  • Głęboką patelnię lub woka rozgrzewamy i wrzucamy orzechy nerkowca. Prażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później.
  • Wlewamy na patelnię olej i wkładamy suszone papryczki i smażymy chwilę. Zdeujemy gdy zaczną się robić ciemne. Następnie kroimy je na kawałki usuwając nasiona. Olej zostawiamy.
  • Na patelnię wrzucamy posiekany w drobną kostkę czosnek i smażymy go na złoto.
  • Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wlewamy bulion, sos sojowy, sos rybny i dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i smażymy wszystko przez 5 minut aż płyn lekko odparuje.
  • Dodajemy dymkę, pokrojone papryczki i orzechy. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2-3 minut.
  • Podajemy posypane liśćmi kolendry i posiekanym szczypiorkiem wraz z ryżem na osobnym talerzyku.