Print

Moo tun - pikantny bulion z wieprzowiną

Course Zupa
Cuisine Tajska
Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 200 g kiełków sojowych
  • 1 marchewka
  • 0,5 łodygi selera naciowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego galangalu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 liść laurowy
  • garść liści kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyzka cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Instructions

  • Wieprzowinę kroimy w plasterki.
  • Do garnka wrzucamy cynamon, galangal, nasiona kolendry, liść laurowy, pieprz, cukier i sól. Wlewamy sos sojowy, wkładamy pokrojone mięso i zalewamy około 2 litrami wody, tak aby wszystko znalazło się pod wodą.
  • Zagotowujemy i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 min, aż wieprzowina będzie miękka.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony czosnek i smażymy na jasny brązowy kolor.
  • Marchewkę i seler naciowy kroimy na plasterki.
  • Blanszujemy marchewkę i kiełki soi, przez 3-4 minuty w garnku z wrzącą wodą.
  • Wyjmujemy wieprzowinę z garnka i nakładamy do misek. Wkładamy też odsączoną marchewkę, kiełki soi, seler naciowy, smażony czosnek i liście kolendry.
  • Bulion przecedzamy i wlewamy do misek.