Print

Ryż na sposób indyjski

Course Danie główne, Dodatek
Cuisine Hinduska
Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 porcje

Ingredients

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 szklanka wody
  • 2 cm marchewki
  • 2 cm korzenia pietruszki
  • 1 łyzeczka garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Instructions

  • Ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i opłukujemy. Wodę odsączamy i zalewamy ponownie na jedną minutę i odsączamy.
  • Zalewamy ryż szklanką wody. Wsypujemy przyprawy, a warzywa trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do garnka. Tak przygotowana mieszankę odstawiamy na co najmniej 30 min.
  • Po odstaniu się ryżu, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie ogień zmniejszamy na minimum i bez odkrywania gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy ugotowany ryż i znów przykrywamy garnek pokrywką. Po 3-4 minutach ryż jest gotowy.