wołowina na ostro po malajsku
Print

Smażona wołowina na ostro po malajsku

Course Danie główne, Przekąska, Przystawka
Cuisine Malajska
Keyword łatwe, szybkie, wołowina
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 porcje

Ingredients

  • 500 g wołowiny najlepiej polędwiczka wołowa
  • 1 duża czerwona cebula
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielone chilli
  • 2 czerwone chilli
  • 1 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki sosu sriracha

Instructions

  • Wołowinę kroimy w poprzek włókien w cienkie paski.
    Przyprawiamy 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką soli. Mieszamy aby przyprawy poryły dokładnie mięso i odstawiamy do marynowania na co najmniej 10 minut (czas krojenia warzyw).
  • Czerwoną cebulę kroimy na pół i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Czosnek i imbir kroimy na cienkie plasterki. Papryczki chilli kroimy po skosie na plasterki o grubości około 1 cm.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy na patelnię mięso i warzywa i smażymy mieszając co jakiś czas. Jeżeli w trakcie smażenia pojawi się płyn, należy zredukować do minimum.
  • Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1,5 łyżki sosu srirachsrirachaa, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę koncentratu pomidorowego. Smażymy dalej przez około 5 minut cały czas mieszając, aż powstały sos dokładnie pokryje mięso i warzywa.
  • Podajemy posypane posiekanymi liśćmi kolendry.