Print

Sos BBQ

Course Grill
Cuisine Amerykańska

Ingredients

  • 680 g passaty czyli cała buelka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 60 g brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki papryki węgierskiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku jeżeli ma być bardziej ostry

Instructions

  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
  • Dodaj passatę, sos sojowy oraz ocet.
  • Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
  • Dodaj resztę przypraw i gotuj 5-10 minut aż sos stanie się gęsty.
  • Po ostudzeniu można dodatkowo zblendować gotowy sos, ale nie jest to konieczne jeżeli nie przeszkadzają Ci kawałki cebuli i czosnku.