Salsa paprykowo-pomidorowa
Print

Salsa paprykowo-pomidorowa

Course Salsa, Sos
Cuisine Amerykańska, Meksykańska
Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 6 miseczek do dipów

Equipment

Ingredients

  • 2 puszki pomidorów po 400 g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 6-8 kawałków marynowanej pieczonej lub grillowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Instructions

  • Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno kroimy (i mniejsze kawałki tym łatwiej będzie się blendować) i wrzucamy na na patelnię i smażymy aż do zeszklenia się cebuli
    Szklimy cebulę na patelni
  • Papryczki chili oczyszczamy z pestek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, lub kroimy bardzo drobno i także wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty.
    Smayżymy chilli, czosnek i cebulę
  • Kawałki marynowanej papryki kroimy na mniejsze kawałki i wraz dwoma puszkami pomidorów wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżkę octu jabłkowego i jedną łyżeczkę brązowego cukru. Smażymy na średnim ogniu mieszając co chwilę bez przykrycia aż sos zgęstnieje (odparować trzeba około 1/3 płynu).
    Dodajemy pomidory i paprykę
  • Pod koniec gotowania doprawiamy salsę 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką słodkiej papryki, i po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Zamieszać i wystudzić.
    Dodajemy przyprawy
  • Po wystudzeniu zblendować i przełożyć do słoika. Jeżeli mamy czas to słoik z salsą wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby przegryzły się smaki.