Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy na ok. 2 - 3 cm kawałki i wrzucamy do miski w której będziemy je marynować.
Do szklanki wlewamy jogurt, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Dodajemy 1,5 łyżki startego imbiru, łyżkę oleju, łyżkę skou z cytryny, łyżkę garam masala i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Marynatę wlewamy do miski z kurczakiem i mieszamy aby marynata pokryła wszstkie kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso zakrywamy folią i marynujemy w lodówce minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Gotowanie
Wyjmujemy kurczaka z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego. W między czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją do rozgrzanego garnka. Smażymy aż cebulę zeszkli się.
Dodajemy 1 łyżkę garam masala, 0,5 mielonej kurkumy, 0,5 mielonego kminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 0,5 łyżeczki mielonek kolendry i 0,25 łyżeczki cynamonu. Chwilę mieszamy aż przyprawy pokryją cebulę. Trzeba uwarzać aby się nie przypaliły.
Wlewamy 0,5 szklanki bulionu, dodajemy 1-4 suszone papryczki chilli (w zależności jak ostre dania lubimy) oraz szpinak. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
W czasie kiedy sos się dusi na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła klarowanego i wrzucamy zamarynowane kawałki kurczaka wraz z marynatą.
Obsmażonego kurczaka przenosimy do sosu. Całośc zagotujemy i dusimy jeszcze około 3 minut. Śmietankę hartujemy (najpierw dodajemy do niej kilka łyżek gorącego sosu i mieszamy), następnie wlewamy wszystko do garnka z sosem i kurczakiem. Mieszmy i gotujemy jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.