Surówka z chińczyka
Print

Surówka z białej kapusty, jak od chińczyka

Course Dodatek
Cuisine Chińska, Tajska, Wietnamska
Prep Time 20 minutes
Cook Time 5 minutes
Leżakowanie 8 hours
Total Time 25 minutes

Ingredients

  • 1/2 główki białej kapusty (średniej wielkości)
  • 2 średnie marchewki

Zalewa

  • 1/3 szklanki octu winnego lub ryżowego (ryżowy jest dużo delikatniejszy)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku

Instructions

  • Kapustę szatkujemy na cienkie paski, przekładamy do miski i ugniatamy ręką aby lekko puściła soki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty.
  • Do garnka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier i sól. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka.
  • Zalewę doprowadzamy do wrzenia.
  • Gorącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką i dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Miskę z surówką przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc, a najlepiej na 24 godziny żeby dobrze się przegryzła.