Ziemniaki obiramy i kroimy w kostkę lub w piórka i przekładamy do miski.
W szklannce lub kubku łaczymy składniki marynaty. Mrynatę wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy aby kawałki ziemniaków dokładnie i równomiernie pokryły się marynatą.
Rozgrzewamy piekarnik góra i dół na 180-190 °C. Ziemniaki w marynacie przekłądamy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i układamy je tak aby w miarę możliwości nie leżały na sobie. Jeżeli mamy rozmaryn, można poukładać kilka gałązek na ziemniaki.
Po nagrzaniu się piekarnika wstawiamy blachę z ziemniakami i pieczemy co najmniej 45 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy poprzekładać / przemieszać ziemniaki aby równomiernie się przypiekły. Długość pieczenia można zwiększyć w zależności od wielkośći kawałków na jakie pocieliśmy ziemniaki, poza tym im dłużej pieczemy tym bardziej chrupiące będą ziemniaki.