Pierś kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy około 5-7 min. Wyciągamy z garnka i schładzamy, bulion zostawiamy na później.
Schłodzoną pierś kroimy w kostkę 1-1,5 cm.
Nastawiamy wodę aby ugotować makaron i kroimy cebulę na pół i na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na drobną kostę, a pieczarki na cienkie plasterki.
Gdy woda w garnku na patelnię zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie al dente. W głębokiej patelni rozgrzeawamy oliwę. W między czasie kroimy pierś z kurczaka
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy około 2-3 min.
Dodajemy na patelnię pierś pokrojoną w kostkę i wlewamy 100 ml buliony w którym gotowała się pierś i po 150 ml słodkiej śmietany i kwaśnej.
Gotujemy co jakiś czas mieszającaż płyny zredukują się o 1/4.
Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy ugotowany makaron, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy aż cały makaron pokryje się sosem około 1 minuty.
Podajemy posypane odrobiną pieprzu.