Pollo di Crema
Print

Makaron Pollo di Crema

Course Danie główne
Cuisine Włoska
Keyword cebula, kurczak, łatwe, makaron, pieczarki, śmietana
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 4 porcje
Calories 510kcal

Ingredients

  • 250 g makaronu typu penne (rurki)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g słodkiej śmietany 36%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

Instructions

  • Pierś kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy około 5-7 min. Wyciągamy z garnka i schładzamy, bulion zostawiamy na później.
  • Schłodzoną pierś kroimy w kostkę 1-1,5 cm.
  • Nastawiamy wodę aby ugotować makaron i kroimy cebulę na pół i na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na drobną kostę, a pieczarki na cienkie plasterki.
  • Gdy woda w garnku na patelnię zacznie wrzeć, solimy ją i wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie al dente. W głębokiej patelni rozgrzeawamy oliwę. W między czasie kroimy pierś z kurczaka
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy około 2-3 min.
  • Dodajemy na patelnię pierś pokrojoną w kostkę i wlewamy 100 ml buliony w którym gotowała się pierś i po 150 ml słodkiej śmietany i kwaśnej.
  • Gotujemy co jakiś czas mieszającaż płyny zredukują się o 1/4.
  • Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy ugotowany makaron, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy aż cały makaron pokryje się sosem około 1 minuty.
  • Podajemy posypane odrobiną pieprzu.