Makaron z sosem serowym
Print

Makaron z sosem serowym

Course Danie główne, Kolacja
Cuisine Włoska
Keyword gorgonzola, makaron, mało składników, pomidory, proste, ser, śmietana, szpinak, wege
Prep Time 5 minutes
25 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 porcje
Calories 475kcal

Ingredients

  • 250 g makaronu Tagliatelle (długie wstążki)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera Gorgonzola
  • 50 g szpinaku baby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól (opcjonalnie)
  • biały pieprz (opcjonalnie)

Instructions

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Głęboką patelnię stawiamy na palnik i ustawiamy małą moc grzania. Na zimną jeszcze patelnię wlewamy całą śmietankę i wrzucamy cały szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszająć i pilnując żeby śmietanka się nie zagotowała do momentu aż liście szpinaku staną się miękkie.
  • Z sera gorgonzola usuwamy skórkę i kroimy w miarę możłiwości na mniejsze kawałki aby łatwiej się rozpuścił w śmietance. Wrzucamy go na patelnię i podgrzewając i mieszając czekamy aż ser całkowicie sie rozpuści, a sos serowy stanie się gęsty i jednolity.
  • Doprowadzamy do zagotowania się sosu i natychmiast wyłączamy palnik pod patelnią.
    Opcjonalnie solimy i pieprzymy białym pieprzem do smaku.
  • Pomidorki koktajlowe przepaławiamy i wraz z ugotowanym wrzucamy na patelnię. Mieszamy aż makaron pokryje się całkowicie sosem serowym.