Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Głęboką patelnię stawiamy na palnik i ustawiamy małą moc grzania. Na zimną jeszcze patelnię wlewamy całą śmietankę i wrzucamy cały szpinak. Podgrzewamy cały czas mieszająć i pilnując żeby śmietanka się nie zagotowała do momentu aż liście szpinaku staną się miękkie.
Z sera gorgonzola usuwamy skórkę i kroimy w miarę możłiwości na mniejsze kawałki aby łatwiej się rozpuścił w śmietance. Wrzucamy go na patelnię i podgrzewając i mieszając czekamy aż ser całkowicie sie rozpuści, a sos serowy stanie się gęsty i jednolity.
Doprowadzamy do zagotowania się sosu i natychmiast wyłączamy palnik pod patelnią.Opcjonalnie solimy i pieprzymy białym pieprzem do smaku.
Pomidorki koktajlowe przepaławiamy i wraz z ugotowanym wrzucamy na patelnię. Mieszamy aż makaron pokryje się całkowicie sosem serowym.