Paluchy serowe
Print

Paluchy serowe

Course Do piwa, Przekąska, Przystawka
Keyword ciasto, do piwa, przekąska, ser
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Schładzanie cisata 30 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g żółtego sera
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 1 jajko
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • szczypta soli

Instructions

  • Mąke przesiewamy do miski, dodajemy jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto i przykryte ściereczką wkłądamy na 30 min do lodówki do aby się schłodziło.
  • W trakcie schładzania się ciasta ścieramy żółty ser na tarce o drobnych oczkach.
    Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 220°C bez termoobiegu.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy ponownie i na porószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto składamy 3 razy - z lewej do prawej, z prawej do lewej i z góry do dołu. Złożone ciasto ponownie rozwałkowywujemy i posypujemy startym serem.
  • Ciasto tniemy na paski o wymiarach około 2 x 10 cm. Wycięte paski, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między kawałkami ciasta około 1cm wolnej przestrzeni.
  • Paski ciasta delikatnie posypujemy papryką w proszku i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut aż paluchy ładnie się przyrumienią.

Notes

Zamiast papryki w proszku można użyć ziół takich jak zioła prowansalskie, oregano, lub posypać suszonymi płątkami papryki chilli lub jalapeño.