Delikatny pasztet do smarowania
Print

Niezły pasztet

Course Dodatek, Przystawka, wędlina
Cuisine Europejska
Keyword cebula, delikatne, do smarowania, na kanapkę, pasztet, przystawka, słonina, wątrubka
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

  • 350 g wątróbki
  • 300 g słoniny
  • 1 średnia cebula
  • 150-200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Instructions

  • Cebulę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną lub zmieloną słoniną wrzucamy do garnka na średnim ogniu i smażymy około 4-5 min.
  • Wątrubkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka ze słoniną i cebulą. Dosypujemy łyżeczkę majeranku i zalewamy bulionem.
  • Mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 min na małym ogniu.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przelewamy powstałą pulpę do słoików. Schłodzone słiki wkładamy do lodówki aby pasztet stężał.