Keyword cebula, delikatne, do smarowania, na kanapkę, pasztet, przystawka, słonina, wątrubka
Prep Time 10minutes
Cook Time 30minutes
Total Time 40minutes
Ingredients
350gwątróbki
300gsłoniny
1średnia cebula
150-200mlbulionu
1łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Instructions
Cebulę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną lub zmieloną słoniną wrzucamy do garnka na średnim ogniu i smażymy około 4-5 min.
Wątrubkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka ze słoniną i cebulą. Dosypujemy łyżeczkę majeranku i zalewamy bulionem.
Mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 min na małym ogniu.
Zdejmujemy garnek z ognia i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przelewamy powstałą pulpę do słoików. Schłodzone słiki wkładamy do lodówki aby pasztet stężał.