Makaron z brokułami - przepis na pyszne danie włoskim stylu
Course Danie główne, Kolacja
Cuisine Włoska
Keyword brokuł, makaron, proste, szybkie, wege
Prep Time 10minutes
Cook Time 20minutes
Total Time 30minutes
Servings 4porcje
Calories 260kcal
Ingredients
200gmakaronu
1brokuł
2ząbkiczosnku
klikalistków świeżej bazylii
1łyżkaskou z cytryny
40gparmezanu
2łyżki oliwy z oliwek
sól
Instructions
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
W ganku zagotowujemy wodę. Brokuł dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do wrzątku na około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, aby lekko ostygł.
2 ząbki czzosnku siekamy na drobne kawaki, a parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Do głębokiego naczynia wrzucamy kawałki brokuła, posiekany czosnek, liście bazylii i starty ser, dolewamy łyżkę soku z cytryny i 2 ły żki oliwy. Wszystko razem blendujemy na w miarę gładki sos. Dodajemy sól do smaku.
Makaron zalewamy sosem brokułowym i mieszamy aby równomiernie pokrył makaron.
Od razu podajemy. Możdna dodatkowo posypać startym parmezanem i udekrować listkiem bazylii.