Tofu po koreańsku
Print

Tofu po koreańsku

Course Danie główne, Przekąska, Przystawka
Cuisine Koreańska
Keyword cebula, proste, tofu, wege
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 3 porcje
Calories 310kcal

Ingredients

  • 2 kostki tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • ziarna sezamu
  • olej z prażonych ziaren sezamu

Sos

  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki papryki gochugaru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Instructions

  • Tofu kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu przez 2-3 minuty do zrumienienia się, a następnie obrócić i ponownie smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.
  • Cebulę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na gorącą patelnię na której smażyliśmy tofu, dodajemy odrobię oleju jeżeli jest za mało i wkładamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie lekko złocista. Dodajemy połowę posiekanego szczypiorku oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minuty.
  • Na patelnię wkładamy z powrotem obsmażone tofu, zwiększamy ogień, wlewamy sos i delikatnie mieszamy, aby całe tofu równo pokryło się w sosem. Kiedy większość sosu odparuje zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy tofu szczypiorkiem, sezamem oraz lekko skrapiamy olejem sezamowym.