Shish kebab z grilla
Print

Shish kebab z grilla

Course Danie główne, Grill
Cuisine Arabska
Keyword grill, kebab, łatwe, proste, wołowina
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 8 sztuk
Calories 246kcal

Ingredients

  • 600 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki sól do smaku.
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Czosnkowy sos do kebaba

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku, łyżeczka
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka oleju z pażonego sezamu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Instructions

Mięso

  • Mielone mięso z wołowiny ocieplamy do temperatury pokojowej.
  • Cebulę szatkujemy na drobną kostę. Siekamy natkę pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawę gyros, mielone papryki, kmin rzymski, sól i pieprz, wraz z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy mięsa.
  • Wyrabiamy wszystko kilka minut ręką, aż skłądniki połaczą się i wymieszają się równomiernie.
    Mięso odstawiamy na conajmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.

Sos

  • Do miseczki przekładamy jogurt i dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz posiekaną dorbo natkę piertuszki.
  • Dodajemy łyżkę pasty tahini, łyżkę oleju z prażonego sezamu, sól i pieprz do smaku i mieszamy wszystko, aż składniki połaczą się.

Grillowanie kebabów

  • Mięso dzielimy na 8 równych porcji. Każdą porcję mięsa równomiernie oblepiamy patyczek do szaszłyka formując kebab o średnicy około 3-4 cm.
    Przed rozpoczęcziem przygotowa kebabów warto wcześniej namoczyć patyki do szaszłyków, aby podczas grillowania nie spaliły się.
  • Jeżeli mamy grilla z 2 poziomami to przygotowane kebaby układamy na górnym ruszcie, jeżeli nie posiadamy takiego, to kebaby układamy w miejscach gdzie żar jest mniejszy (zazwyczaj na brzegach rusztu).
  • Kebaby grillujemy około 10 minut obracając je co jakiś czas aby mięso w środku nie było surowe.
  • Przekładamy kebaby w miejsce gdzie żar jest większy lub na dolny ruszt i obracając co jakiś czas grilujemy jeszcze około 5 min żeby kebaby nabrały ładnego koloru.
  • Kebaby podajemy wraz z przygotowanym sosem i ewentualnie z chlebkami pita.