Mielone mięso z wołowiny ocieplamy do temperatury pokojowej.
Cebulę szatkujemy na drobną kostę. Siekamy natkę pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przyprawę gyros, mielone papryki, kmin rzymski, sól i pieprz, wraz z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy mięsa.
Wyrabiamy wszystko kilka minut ręką, aż skłądniki połaczą się i wymieszają się równomiernie.Mięso odstawiamy na conajmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.
Sos
Do miseczki przekładamy jogurt i dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz posiekaną dorbo natkę piertuszki.
Dodajemy łyżkę pasty tahini, łyżkę oleju z prażonego sezamu, sól i pieprz do smaku i mieszamy wszystko, aż składniki połaczą się.
Grillowanie kebabów
Mięso dzielimy na 8 równych porcji. Każdą porcję mięsa równomiernie oblepiamy patyczek do szaszłyka formując kebab o średnicy około 3-4 cm.Przed rozpoczęcziem przygotowa kebabów warto wcześniej namoczyć patyki do szaszłyków, aby podczas grillowania nie spaliły się.
Jeżeli mamy grilla z 2 poziomami to przygotowane kebaby układamy na górnym ruszcie, jeżeli nie posiadamy takiego, to kebaby układamy w miejscach gdzie żar jest mniejszy (zazwyczaj na brzegach rusztu).
Kebaby grillujemy około 10 minut obracając je co jakiś czas aby mięso w środku nie było surowe.
Przekładamy kebaby w miejsce gdzie żar jest większy lub na dolny ruszt i obracając co jakiś czas grilujemy jeszcze około 5 min żeby kebaby nabrały ładnego koloru.
Kebaby podajemy wraz z przygotowanym sosem i ewentualnie z chlebkami pita.