Boczek wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Wytapiamy go przez około 5 min co jakiś czas mieszając.
Mięso wołowe kroimy w średniej wielkości kostkę i obsmażamy na wytopionym tłuszczu z każdej strony.
Kroimy czosnek w drobną, a cebulę w większą kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią.
Wlewamy bulion do garnka (tak aby mięso było całe zanurzone w płynie. Dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Jeżeli zajdzie potrzeba dodajemy w trakcie duszenia odrobinę wody.
Paprykę, oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy razem z pomidorami z puszki do garnka. Dusimy dalej pod przykryciem około 15-20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.