Bogracz
Print

Bogracz

Course Danie główne
Cuisine Węgierska
Keyword boczek, bulion, cebula, czosnek, jednogarnkowe, łatwe, papryka, pomidory, śmietana, węgry, wołowina
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 20 minutes
Servings 6 porcji
Calories 640kcal

Ingredients

  • 0,5 kg wołowego mięsa na gulasz
  • ~0,5 l bulionu wołowego lub drobiowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (po jednej na porcję)

Instructions

  • Boczek wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Wytapiamy go przez około 5 min co jakiś czas mieszając.
  • Mięso wołowe kroimy w średniej wielkości kostkę i obsmażamy na wytopionym tłuszczu z każdej strony.
  • Kroimy czosnek w drobną, a cebulę w większą kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią.
  • Wlewamy bulion do garnka (tak aby mięso było całe zanurzone w płynie. Dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Jeżeli zajdzie potrzeba dodajemy w trakcie duszenia odrobinę wody.
  • Paprykę, oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy razem z pomidorami z puszki do garnka. Dusimy dalej pod przykryciem około 15-20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy z łyżką śmietany.