Keyword czosnek, karkówka, konserwa, na kanapkę, proste, przystawka, wędlina
Prep Time 30minutes
Cook Time 2hours
Leżakowanie 2days
Total Time 2days2hours30minutes
Ingredients
1kgkarkówki wieprzowej
2-3ząbkiczosnku
20gsoli peklującej
2łyżeczkisuszonego lubczyku
2łyżeczkisuszonego majeranku
0,5łyżeczkipieprzu
słoiki z jaknaszerszą szyjką
Instructions
Karkówkę dzielimy na kawałki w zależności od wielkości słoików w które mamy. Chodzi o to aby dość ciasno weszło do słoika.
W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podzieloną karkówkę nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką i wstawiamy przykrytą w misce do lodówki na 1-2 dni.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i upychamy każdy kawałek karkówki do słoików, tak aby zostało około 1-2 cm miejsca do pokrywki.
Wekowanie
Zakręcamy szczelnie słoiki i wstawiamy do dużego ganka wyścielonego bawełnianą ściereczką.
Zalewamy zimną wodą do około ¾ wysokości słoików. Włączamy gaz i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone słoiki z karkówką wstaiamy do lodówki aby wytopiony tłuszczyk i galaretka stężały.