karkówka w słoiku
Print

Karkówka w słoikach kanapki

Course Dodatek, Przystawka, wędlina
Cuisine Polska
Keyword czosnek, karkówka, konserwa, na kanapkę, proste, przystawka, wędlina
Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours
Leżakowanie 2 days
Total Time 2 days 2 hours 30 minutes

Ingredients

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 g soli peklującej
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • słoiki z jaknaszerszą szyjką

Instructions

  • Karkówkę dzielimy na kawałki w zależności od wielkości słoików w które mamy. Chodzi o to aby dość ciasno weszło do słoika.
  • W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podzieloną karkówkę nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką i wstawiamy przykrytą w misce do lodówki na 1-2 dni.
  • Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i upychamy każdy kawałek karkówki do słoików, tak aby zostało około 1-2 cm miejsca do pokrywki.

Wekowanie

  • Zakręcamy szczelnie słoiki i wstawiamy do dużego ganka wyścielonego bawełnianą ściereczką.
  • Zalewamy zimną wodą do około ¾ wysokości słoików. Włączamy gaz i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostudzone słoiki z karkówką wstaiamy do lodówki aby wytopiony tłuszczyk i galaretka stężały.