jajka faszerowane
Print

Jajka faszerowane pieczarkami

Course Na święta, Przekąska, Przystawka
Cuisine Polska
Keyword cebula, jajko, majonez, pieczarki, proste, przystawka, święta, wege
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 12 porcji
Calories 100kcal

Ingredients

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 1,5 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 150 g majoneu

Instructions

  • Pieczarki, myjemy i dokładnie osuszamy. Osuszone pieczarki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy mieszając aż do zeszklenia się. Dodajemy pieczarki i smażymy co chwilę mieszając, aż lekko się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Pieczarki i cebulę przekładamy do miski i studzimy.
  • Jajka ugotowane na twardo, obieramy ze skorupki i przekrajamy na pół.
  • Wyjmujemy żółtka z przekrojonych połówek jajek i przkładamy do miski z usmażoną cebulą i pieczarkami.
  • Do miski dodajemy 100g majonezu i dokładnie mieszamy, tak aby żółtka się rozpadły i połączyły się z resztą składników. Dporawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Jeżeli farsz wydaje się nam za suchy dodajemy jeszcze rorochę majonezu.
  • Białka jajek wypełniamy farszem. Układamy na półmisku farszem do góry.
  • Pozostałą resztą majonezu dekorujemy jajka, najwygodniej to zrobić szprycą do dekoracji tortów, lub rękawem cukierniczym, ale jeżeli nie mamy takich narzędzi to można poprostu układać majonez łyżeczką.
  • Natkę pietruszki szatkujemy i posypujemy nią jajka.