Ryż gotujemy o 1 - 2 minuty krócej niż jet to napisane w instrukcją na opakowaniu. Ryż powinien być lekko niedogotowany.
Imbir i czosnek siekamy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę około 1 cm, Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na patelnię posiekany imbir i czosnek. Smażymy około 30 sekund cały czas mieszając, aby wydobył się aromat.
Dodajemy na patelnię mięso mielone i smażymy około 4 min wciąż mieszając aby grudki mięsa myły jak najdrobniejsze.
Dodajemy startą marchewkę, posiekaną cebulę i mrożony groszek. Smażymy około 3 min mieszając.
Dosypujemy łyżkę curry mieszamy chwilę i dodajemy ryż. Smażymy i mieszamy dokładnie około 3-4 min.
Doprawiamy sosem sojowym do smaku (po każdym dodaniu sosu należy wszystko dokładnie wymieszać). Farsz gotowy.
Przygotowanie papryk i pieczenie
Papryki myjemy i odcinamy górną część tworząc kapelusiki. Oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych włókien.
Dolną część papryk napełniamy przygotowanym farszem.
Posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy kapelusikami.
Papryki wstawiamy w żaroodporne naczynie i wlewamy odrobinę wody, tak aby przykryć dno naczynia. Dzięki temu podczas pieczenia papryki nie spalą się. Możemy także lekko posmarować papryki olejem co da dodatkową ochronę.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Naczynie z paprykami wkładamy dość nisko w piekarniku i pieczemy przez 40 min pilnując aby zbytnio się nie spiekły. Gdyby skórka papryk zaczęła się robić zbyt ciemna w trakcie pieczenia przykrywamy papryki folią aluminiową.