papryka faszerowana
Print

Faszerowana papryka w stylu indyjskim

Course Danie główne, Kolacja
Cuisine Hinduska
Keyword cebula, curry, czosnek, imbir, kurkuma, papryka, proste, ryż
Prep Time 25 minutes
Cook Time 15 minutes
Pieczenie 40 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Servings 6 porcji
Calories 420kcal

Ingredients

  • 6 papryk czerwonych
  • 400 g mięsa mielonego (ulubionego)
  • 100 g ryżu
  • 3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki groszku mrożonego
  • 1 łyżka curry
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • 50 g delikatnego żółtego sera

Instructions

Przygotowanie farszu

  • Ryż gotujemy o 1 - 2 minuty krócej niż jet to napisane w instrukcją na opakowaniu. Ryż powinien być lekko niedogotowany.
  • Imbir i czosnek siekamy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę około 1 cm, Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na patelnię posiekany imbir i czosnek. Smażymy około 30 sekund cały czas mieszając, aby wydobył się aromat.
  • Dodajemy na patelnię mięso mielone i smażymy około 4 min wciąż mieszając aby grudki mięsa myły jak najdrobniejsze.
  • Dodajemy startą marchewkę, posiekaną cebulę i mrożony groszek. Smażymy około 3 min mieszając.
  • Dosypujemy łyżkę curry mieszamy chwilę i dodajemy ryż. Smażymy i mieszamy dokładnie około 3-4 min.
  • Doprawiamy sosem sojowym do smaku (po każdym dodaniu sosu należy wszystko dokładnie wymieszać). Farsz gotowy.

Przygotowanie papryk i pieczenie

  • Papryki myjemy i odcinamy górną część tworząc kapelusiki. Oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych włókien.
  • Dolną część papryk napełniamy przygotowanym farszem.
  • Posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy kapelusikami.
  • Papryki wstawiamy w żaroodporne naczynie i wlewamy odrobinę wody, tak aby przykryć dno naczynia. Dzięki temu podczas pieczenia papryki nie spalą się. Możemy także lekko posmarować papryki olejem co da dodatkową ochronę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  • Naczynie z paprykami wkładamy dość nisko w piekarniku i pieczemy przez 40 min pilnując aby zbytnio się nie spiekły. Gdyby skórka papryk zaczęła się robić zbyt ciemna w trakcie pieczenia przykrywamy papryki folią aluminiową.
  • Podajemy gorące.