Zupa z białej kapusty
Print

Zupa z białej kapusty

Course Zupa
Cuisine Polska
Keyword kapusta, pomidory, wege, zupa
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 6 porcji
Calories 165kcal

Equipment

Ingredients

  • 800 g białej kapusty
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 400 g pomidorów z puszki (jedna puszka)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 średniego selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Instructions

  • Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę.
  • Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy kapustę, marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy warzywa przez około 5 minut.
  • Zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około 25 min.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 25 minut.
  • Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy granulowanym czosnkiem i mieloną papryką. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 minut.