Print
Zupa z białej kapusty
Course
Zupa
Cuisine
Polska
Keyword
kapusta, pomidory, wege, zupa
Prep Time
20
minutes
Cook Time
1
hour
10
minutes
Total Time
1
hour
30
minutes
Servings
6
porcji
Calories
165
kcal
Equipment
Nóż
Szatkownica
Duży garnek
Ingredients
800
g
białej kapusty
2
l
bulionu warzywnego
1
duża cebula
4-5
ziemniaków
400
g
pomidorów z puszki
(jedna puszka)
2
średnie marchewki
1
pietruszka
0,5
średniego selera
2
łyżki
oliwy z oliwek
1
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
pieprzu
¾
łyżeczki
słodkiej papryki mielonej
6
ziaren
ziela angielskiego
3
liście laurowe
0,5
łyżeczki
czosnku granulowanego
Instructions
Cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę.
Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy kapustę, marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy warzywa przez około 5 minut.
Zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około 25 min.
Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 25 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy granulowanym czosnkiem i mieloną papryką. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 minut.