tajski sos
Print

Tajski sos limonkowo-chilli

Course Dodatek, Sos
Cuisine Tajska
Keyword chilli, czosnek, do maczania, kolendra, sos, sos sojowy
Prep Time 10 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 4 porcje
Calories 76kcal

Ingredients

  • 3 łyżki wody (gorącej)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry

Instructions

  • Do miski wlewamy 2 łyżki wody i doda jemy 3 łyżki cukru. Mieszamy aż cukier się całkowicie rozpuści w wodzie.
  • Dodajemy 3 łyżki soku z limonki i łyżeczkę octu ryżowego.
  • Papryczkę chilli przekrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona i kroimy w drobną kostkę. Liście kolendry drobno siekamy i wraz z posiekaną papryczką dodajemy do miski.
  • Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników.
  • Mieszamy dokładnie kilka chwil i gotowe.