papryczki nadziewane serem
Print

Papryczki faszerowane serem

Course Party, Przekąska, Przystawka
Cuisine Europejska
Keyword czosnek, feta, papryka, proste, przystawka, ser
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Pieczenie 10 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 16 sztuk
Calories 94kcal

Ingredients

  • 400 g małych słodkich papryczek (najlepiej typu Sweet Bite)
  • 270 g sera typu feta
  • 150 g serka białego puszystego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Instructions

Przygotowanie papryczek

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Papryczkom odcinamy górę i oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion (dobrze się to robi łyżeczką od herbaty).
  • Papryczki umieszczamy na ruszcie i smarujemy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 min, tak żeby lekko się przyrumieniły ale nie spaliły). Po tym casie wyciągamy i studzimy.

Przygotowanie farszu

  • Ser typu feta wraz z puszystym serkiem wkładamy do miski. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodajemy 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, suszonego oregano oraz po jednej łyżce śmietany i oliwy z oliwek.
  • Wszystkie składniki w misce rozgniatamy widelcem aż do połączenia się składników. Jeżeli farsz będzie zbyt gęsty możemy dodać więcej śmietany.
  • Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nadziewanie papryczek

  • Do nadziewania najlepiej nadaje się szpryca cukiernicza, ale jeżeli takiej nie posiadamy można farsz przełożyć do woreczka foliowego i odciąć dolny róg. Jeżeli będziemy korzystać z woreczka farsz nie może być zbyt gęsty bo woreczek może się rozerwać.
  • Ostudzone papryczki po kolei bierzemy w rękę, następnie wkładamy koniec szprycy lub woreczka do środka i wpompowujemy farsz do środka aż całkowicie wypełni papryczkę.
  • Papryczki układamy na talerzu i spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.