Keyword czosnek, feta, papryka, proste, przystawka, ser
Prep Time 10minutes
Cook Time 10minutes
Pieczenie 10minutes
Total Time 30minutes
Servings 16sztuk
Calories 94kcal
Ingredients
400gmałych słodkich papryczek(najlepiej typu Sweet Bite)
270gsera typu feta
150gserka białego puszystego
2ząbki czosnku
1łyżkaśmietany 18%
1łyżkaczosnku niedźwiedziego
2łyżkisuszonego oregano
2łyżkioliwy z oliwek
sól
pieprz
Instructions
Przygotowanie papryczek
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Papryczkom odcinamy górę i oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion (dobrze się to robi łyżeczką od herbaty).
Papryczki umieszczamy na ruszcie i smarujemy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 min, tak żeby lekko się przyrumieniły ale nie spaliły). Po tym casie wyciągamy i studzimy.
Przygotowanie farszu
Ser typu feta wraz z puszystym serkiem wkładamy do miski. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodajemy 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego, suszonego oregano oraz po jednej łyżce śmietany i oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki w misce rozgniatamy widelcem aż do połączenia się składników. Jeżeli farsz będzie zbyt gęsty możemy dodać więcej śmietany.
Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nadziewanie papryczek
Do nadziewania najlepiej nadaje się szpryca cukiernicza, ale jeżeli takiej nie posiadamy można farsz przełożyć do woreczka foliowego i odciąć dolny róg. Jeżeli będziemy korzystać z woreczka farsz nie może być zbyt gęsty bo woreczek może się rozerwać.
Ostudzone papryczki po kolei bierzemy w rękę, następnie wkładamy koniec szprycy lub woreczka do środka i wpompowujemy farsz do środka aż całkowicie wypełni papryczkę.
Papryczki układamy na talerzu i spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.