tortilla z omletem i bekonem
Print

Tortilla śniadaniowa z omletem i bekonem

Course Danie główne, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Cuisine Europejska
Keyword bekon, chrzan, jajko, omlet, papryka, proste, szpinak, szybkie, tortilla
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 tortilla
Calories 360kcal

Ingredients

  • 1 placek tortilli pszennej
  • 4 plastry bekonu
  • 2 jajka
  • czerwonej papryki
  • czerwonej cebuli
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Sos chrzanowy (starczy na kilka tortilli)

  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1,5 łyżki chrzanu ze słoika
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki cukru

Instructions

Sos chrzanowy do tortilli

  • Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i mieszamy dokładnie, aż do połączenia się, W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzu.

Omlet i bekon

  • Do naczynia wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i kładziemy na nią cztery plastry bekonu. Smażymy z obu stron do momentu aż będzie lekko chrupiący.
  • Zdejmujemy bekon z patelni. Jeżeli zbyt mało wytopiło się tłuszczu z bekonu drobinę oleju aby usmażyć omlet.
  • Na patelnię wlewamy rozkłócone jajka. Smażymy bez przewracania aż do momentu gdy wierzch omleta będzie prawie ścięty.
  • Przewracamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund.

Składamy tortillę

  • Tortillę możemy lekko podgrzać w mikrofali ale nie jest to konieczne.
  • Czerwoną paprykę kroimy w słupki, a czerwoną cebulę w cienkie plasterki.
  • Tortillę kładziemy na talerz i na jednej połowie zaczynamy układać liście szpinaku, usmażony ciepły omlet, plastry bekonu, paprykę i cebulę. Polewamy sosem chrzanowym poukładane składniki.
  • Tortillę rolujemy ciasno od strony poukładanych składników, tak by część bez skłądników szczelnie zamknęła całość. Jemy póki omlet jest jeszcze ciepły a bekon chrupiący.