Keyword chilli, czosnek, do maczania, imbir, proste, sos, szybkie
Prep Time 15minutes
Cook Time 15minutes
Total Time 30minutes
Servings 400ml
Ingredients
5papryczek chilli
4ząbkiczosnku
4cmświeżego imbiru
0,5szklankicukru
0,5szklankioctu ryżowego
1łyżeczkasoli
3łyżeczkimąki ziemniaczanej
1,5szklankiwody
Instructions
Papryczki chilli oczyszczamy z błon i usuwamy pestki (jeżeli kilka pestek zostanie to nic się nie stanie). Czosnek i imbir obieramy i wraz z papryczkami chilli umieszczamy w blenderze. Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki żeby łatwiej się blendowały.
Blendujemy wszystko. Czas blendowania zależy od naszych upodobań co do wielkości kawałków warzyw w sosie (osobiście lubię takie wielkości 1-2 milimetrów). Im dłużej blendujemy tym mniejsze kawałki.
Zblendowane warzywa przekładamy do garnka, dodajemy 0,5 szklanki cukru i octu ryżowego, łyżeczkę soli i 1,5 szklanki wody. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy około 10 min.
W szklance mieszamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 22 łyżkam zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu, Gotujemy jeszcze około 2 minut cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
Po przelaniu sosu do słoika możemy przechowywać go w lodówce do koło miesiąca.