słodki sos chilli jak u chińczyka
Print

Słodki sos chilli jak u chińczyka

Course Sos
Cuisine Chińska
Keyword chilli, czosnek, do maczania, imbir, proste, sos, szybkie
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 400 ml

Ingredients

  • 5 papryczek chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody

Instructions

  • Papryczki chilli oczyszczamy z błon i usuwamy pestki (jeżeli kilka pestek zostanie to nic się nie stanie). Czosnek i imbir obieramy i wraz z papryczkami chilli umieszczamy w blenderze. Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki żeby łatwiej się blendowały.
  • Blendujemy wszystko. Czas blendowania zależy od naszych upodobań co do wielkości kawałków warzyw w sosie (osobiście lubię takie wielkości 1-2 milimetrów). Im dłużej blendujemy tym mniejsze kawałki.
  • Zblendowane warzywa przekładamy do garnka, dodajemy 0,5 szklanki cukru i octu ryżowego, łyżeczkę soli i 1,5 szklanki wody. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy około 10 min.
  • W szklance mieszamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 22 łyżkam zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu, Gotujemy jeszcze około 2 minut cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
  • Po przelaniu sosu do słoika możemy przechowywać go w lodówce do koło miesiąca.