Print
Buraczki zasmażane
Course
Dodatek
Cuisine
Polska
Keyword
buraki, cebula, dodatek
Prep Time
15
minutes
Cook Time
15
minutes
Total Time
30
minutes
Servings
6
porcji
Calories
112
kcal
Equipment
Patelnia
Tarka
Nóż
Ingredients
500
g
gotowanych buraków
1
mała cebula
3
łyżki
masła
1
łyżka
mąki
1
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
cukru
0,5
łyżeczki
mielonego pieprzu
3
łyżki
soku z cytryny
Instructions
Buracki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła.
Na patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy aż mąka pokryje cebulę.
Dodajemy starte buraki, łyżkę soli i cukru. Smażymy około 10 minut cały czas mieszając.
Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i 0,5 łyżeczki pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.