buraczki zasmażane
Print

Buraczki zasmażane

Course Dodatek
Cuisine Polska
Keyword buraki, cebula, dodatek
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 6 porcji
Calories 112kcal

Equipment

Ingredients

  • 500 g gotowanych buraków
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Instructions

  • Buracki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła.
  • Na patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę i smażymy aż do zeszklenia się.
  • Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy aż mąka pokryje cebulę.
  • Dodajemy starte buraki, łyżkę soli i cukru. Smażymy około 10 minut cały czas mieszając.
  • Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i 0,5 łyżeczki pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.