Grillowany camembert w bekonie
Print

Grillowany ser camembert w boczku

Course Do piwa, Grill, Przekąska
Cuisine Europejska
Keyword boczek, camembert, grill, proste
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 porcja
Calories 480kcal

Ingredients

  • 1 sztuka sera camembert
  • 4-6 plastrów cienko krojonego boczku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla lub kuchni tex-mex
  • olej do posmarowania blaszki

Instructions

  • Z plastrów boczku zaplatamy mini matę (przeplatamy plastry boczku) o wielkości naszego sera i tak żeby wystające końce boczku można było zagiąć i dokładnie zakryć od góry ser.
  • "Matę" z plastrów boczku smarujemy na środku łyżeczką musztardy francuskiej (nie smarujemy wystających części) i posypujemy przyprawą.
  • Układamy na boczku na środku ser i zawijamy końce plastrów boczku tak aby jak najszczelniej zamknąć w środku ser.
  • Zawinięty ser kładziemy na rozgrzanym grillu na blaszce lub kawałku foli aluminiowej posmarowanej olejem układając zawinięty ser łączeniem plastrów boczku do dołu.
  • Grillujemy około 10-15 minut aż boczek się przyrumieni. Zdejmujemy ser delikatnie nie ściskając zbytnio aby skórka sera nie pękła i nie rozlał się delikatny miąsz. Podawać można z dodatkową konfiturą z żurawiny, ale kwaskowaty smak musztardy i tak zrównoważy smaki i ser będzie pyszny.