Gnocchi z serowym sosem z gorgonzoli
Print

Gnocchi z serowym sosem z gorgonzoli

Course Danie główne, Lunch
Cuisine Włoska
Keyword gnocchi, gorgonzola, proste, ser, śmietana
Prep Time 5 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 3 porcje
Calories 694kcal

Ingredients

  • 500 g gotowych klusek gnocchi
  • 100 g sera gorgonzola (łagodniejsza wersja dolce)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Instructions

  • Kluki gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszony ser gorgonzola (bez skórki), śmietanę i starty parmezan.
  • Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas wolno mieszając, aż sery się całkowicie rozpuszczą.
  • Doprawiamy sos pieprzem i gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą, choć sos już powinien być wystarczająco słony.
  • Odcedzone gnocchi dodajemy do sosu, mieszamy i od razu podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki.