Print
Gnocchi z serowym sosem z gorgonzoli
Course
Danie główne, Lunch
Cuisine
Włoska
Keyword
gnocchi, gorgonzola, proste, ser, śmietana
Prep Time
5
minutes
Cook Time
25
minutes
Total Time
30
minutes
Servings
3
porcje
Calories
694
kcal
Ingredients
500
g
gotowych klusek gnocchi
100
g
sera gorgonzola
(łagodniejsza wersja dolce)
1
szklanka
śmietany 30%
1
łyżka
masła
2
łyżki
tartego parmezanu
szczypta
gałki muszkatołowej
pieprz
sól
2
łyżki
drobno posiekanej natki pietruszki
Instructions
Kluki gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszony ser gorgonzola (bez skórki), śmietanę i starty parmezan.
Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas wolno mieszając, aż sery się całkowicie rozpuszczą.
Doprawiamy sos pieprzem i gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą, choć sos już powinien być wystarczająco słony.
Odcedzone gnocchi dodajemy do sosu, mieszamy i od razu podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki.