0,5szklankiCoca-coli(można użyć innej wersji coli ale ta ma najwięcej cukru i odpowiednią kwasowość)
5łyżekketchupu
1małacebula czerwona
2łyżkibrązowego cukru
2ząbkiczosnku
1łyżkasosu worcestershire
1łyżkajasnego sosu sojowego
1łyżeczkasosu Sambal Oelek
1łyżeczkasłodkiej papryki wędzonej w proszku
1łyżkaoliwy
Instructions
Sos Cola-BBQ
Cebulę oraz czosnkiem siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy i czekamy aż całość zacznie się z karmelizować.
Wlewamy pół szklanki Coca-coli, ketchup i dodajemy resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i redukujemy sos do czasu aż połowa wody odparuje.
Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy aż wszystko równomiernie się połączy.
Formujemy male klopsiki (około 2cm średnicy) i obtaczamy je w mące pszennej
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane klopsiki.
Usmażone klopsiki przekłądamy do wcześniej przygotowanego sosu i podgrzewamy mieszając przez kilka minut. Podajem gorące.