Klopsiki w sosie Cola-BBQ
Print

Klopsiki w sosie Cola-BBQ

Course Danie główne
Cuisine Amerykańska
Keyword bbq, ketchup, klopsiki, sambal oelek, sos, sos sojowy, wołowina, worcestershire
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 porcje
Calories 315kcal

Ingredients

Klopsiki

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sos Cola-BBQ

  • 0,5 szklanki Coca-coli (można użyć innej wersji coli ale ta ma najwięcej cukru i odpowiednią kwasowość)
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżka oliwy

Instructions

Sos Cola-BBQ

  • Cebulę oraz czosnkiem siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę i czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli dodajemy dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy i czekamy aż całość zacznie się z karmelizować.
  • Wlewamy pół szklanki Coca-coli, ketchup i dodajemy resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i redukujemy sos do czasu aż połowa wody odparuje.

Klopsiki

  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy aż wszystko równomiernie się połączy.
  • Formujemy male klopsiki (około 2cm średnicy) i obtaczamy je w mące pszennej
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane klopsiki.
  • Usmażone klopsiki przekłądamy do wcześniej przygotowanego sosu i podgrzewamy mieszając przez kilka minut. Podajem gorące.