Print
Dżem z karmelizowanej cebuli
Course
Dodatek, Grill
Cuisine
Europejska
Keyword
cebula, dodatek, dżem, grill, jałowiec
Prep Time
15
minutes
Cook Time
1
hour
15
minutes
Total Time
1
hour
30
minutes
Ingredients
1
kg
cebuli
200
g
jasnego brązowego cukru
180
ml
octu słodowego
(lub jabłkowego)
3
łyżki
oliwy
2
łyżki
musztardy francuskiej
(gruboziarnistej)
3
ziarna
jałowca
1
łyżeczka
drobno startej skórki cytrynowej
Instructions
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do rondla. Często mieszając gotujemy aż do skarmelizowania się cebuli.
Dodajemy cukier, ocet, musztardę, skórkę cytrynową i rozgniecione owoce jałowca. doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 30 min, aż mieszanka stanie się lepka.
Gotowy dżem przekładamy do wysterylizowanego słoika i hermetycznie zamykamy. Tak zamknięty dżem można przechowywać w lodówce przez około 2 miesiące.