Dżem z karmelizowanej cebuli
Print

Dżem z karmelizowanej cebuli

Course Dodatek, Grill
Cuisine Europejska
Keyword cebula, dodatek, dżem, grill, jałowiec
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • 1 kg cebuli
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 180 ml octu słodowego (lub jabłkowego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

Instructions

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
  • Cebulę kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do rondla. Często mieszając gotujemy aż do skarmelizowania się cebuli.
  • Dodajemy cukier, ocet, musztardę, skórkę cytrynową i rozgniecione owoce jałowca. doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
  • Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 30 min, aż mieszanka stanie się lepka.
  • Gotowy dżem przekładamy do wysterylizowanego słoika i hermetycznie zamykamy. Tak zamknięty dżem można przechowywać w lodówce przez około 2 miesiące.