Jajka z łososiem
Print

Jajka faszerowane z łososiem

Course Na święta, Przystawka
Cuisine Europejska
Keyword jajko, łosoś, majonez, proste, przystawka, święta
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 7 jajek
Calories 150kcal

Ingredients

  • 7 jajek
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 3 łyżki majonezu
  • cienki szczypiorek

Instructions

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Ugotowane jajka obieramy i odcinamy białko z obu stron tak aby jajko można było postawić w pionie na talerzyku. Odcięte fragmenty odkładamy do miski.
  • Po odcięciu białka z jednej strony powinno odsłonić się żółtko, które wydłubujemy i dodajemy je do miski z odciętymi fragmentami jajek. Wydłubując żółtko staramy się nie uszkodzić jajka, bo może nam pasta wypłynąć.
  • Z plastrów łososia odcinamy 7 pasków o szerokości około 1-1,5cm i zwijamy je w formę różyczki i odkładamy na bok. Resztę łososia dodajemy do miski z odciętymi fragmentami jajek i żółtkami.
  • Do zawartości miski z łososiem dodajemy 3 łyżki majonezu i blendujemy na gładką masę.
  • Przygotowaną masą wypełniamy jajka. Najlepiej użyć do tego szprycy cukierniczej lub torebki z odciętym rogiem.
  • Wypełnione jajka ustawiamy na talerzyku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.