Ugotowane jajka obieramy i odcinamy białko z obu stron tak aby jajko można było postawić w pionie na talerzyku. Odcięte fragmenty odkładamy do miski.
Po odcięciu białka z jednej strony powinno odsłonić się żółtko, które wydłubujemy i dodajemy je do miski z odciętymi fragmentami jajek. Wydłubując żółtko staramy się nie uszkodzić jajka, bo może nam pasta wypłynąć.
Z plastrów łososia odcinamy 7 pasków o szerokości około 1-1,5cm i zwijamy je w formę różyczki i odkładamy na bok. Resztę łososia dodajemy do miski z odciętymi fragmentami jajek i żółtkami.
Do zawartości miski z łososiem dodajemy 3 łyżki majonezu i blendujemy na gładką masę.
Przygotowaną masą wypełniamy jajka. Najlepiej użyć do tego szprycy cukierniczej lub torebki z odciętym rogiem.
Wypełnione jajka ustawiamy na talerzyku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.