makaron z pieczarkami i parmezanem
Print

Makaron z pieczarkami i parmezanem

Course Danie główne, Kolacja, Obiad
Cuisine Włoska
Keyword cebula, makaron, natka pietruszki, parmezan, pieczarki, proste
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 porcje
Calories 520kcal

Ingredients

  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • 400 g pieczarek
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie w zależności jak ostro lubimy jeść)
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Instructions

  • Przygotowujemy wszystkie składniki: drobno posiekamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki., a pieczarki kroimy na cienki plasterki.
  • Makaron gotujemy w solonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i zachowujemy 0,5 szklanki wody z gotowania.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na wysokim ogniu. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż zaczną uwolnią wilgoć czyli jakieś przez 4-5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy 1 łyżkę masła, mieszać aż się rozpuści i smażymy, aż grzyby będą złotobrązowe.
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy tak aby natka się równo rozłożyła, ściągamy z patelni i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodajemy pieprz i płatki chilli. Smażymy, mieszając, około 1 minuty. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Zmniejszamy ogień. Dodaj ugotowane tagliatelle i 1/4 szklanki wody z gotowania, mieszamy. Dodajemy 90 gram parmezanu i mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos pokryje makaron. Jeżeli będzie nam się wydawało że makaron jest za suchy dodajemy więcej wody. Dodajemy odstawione pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem i mieszamy. Przyprawiamy solą do własnego smaku.
  • Podajemy makaron w miskach i posypujemy pozostałym parmezanem.
    Smacznego!