Przygotowujemy wszystkie składniki: drobno posiekamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki., a pieczarki kroimy na cienki plasterki.
Makaron gotujemy w solonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i zachowujemy 0,5 szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na wysokim ogniu. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż zaczną uwolnią wilgoć czyli jakieś przez 4-5 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodajemy 1 łyżkę masła, mieszać aż się rozpuści i smażymy, aż grzyby będą złotobrązowe.
Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy tak aby natka się równo rozłożyła, ściągamy z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodajemy pieprz i płatki chilli. Smażymy, mieszając, około 1 minuty. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy, aż się rozpuści.
Zmniejszamy ogień. Dodaj ugotowane tagliatelle i 1/4 szklanki wody z gotowania, mieszamy. Dodajemy 90 gram parmezanu i mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos pokryje makaron. Jeżeli będzie nam się wydawało że makaron jest za suchy dodajemy więcej wody. Dodajemy odstawione pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem i mieszamy. Przyprawiamy solą do własnego smaku.
Podajemy makaron w miskach i posypujemy pozostałym parmezanem.Smacznego!