Mac & cheese
Print

Mac & cheese

Course Danie główne, Kolacja, Obiad
Cuisine Amerykańska
Keyword makaron, proste, ser, szybkie
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 porcje
Calories 440kcal

Ingredients

  • 250 g makaronu typu kolanka
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 200 g sera cheddar (można też połączyć inne rodzaje sera, ale raczej o wyrazistym smaku)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Instructions

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Makaron odcedzamy na durszlaku i od razu przekładamy z powrotem do garnka w którym się gotował, aby za bardzo nie wysechł. Musi być wilgotny.
  • Cały ser ścieramy na tarce na dużych oczkach,
  • Ma głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła na średnim ogniu (zależy nam aby masło się nie spaliło). Gdy się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstała masa bez grudek.
  • Dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż mleko połączy się z masłem i mąką i osiągnie temperaturę tuż przed wrzeniem.
  • Dodajemy starty ser i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa serowa. Jeżeli będzie nam się wydawało że jest za gęsta dodajemy trochę mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy do momentu aż przyprawy będą równomiernie rozmieszane w sosie.
  • Dodajemy ugotowany makaron i chwilę aż sos serowy dokładnie pokryje makaron.