200gsera cheddar(można też połączyć inne rodzaje sera, ale raczej o wyrazistym smaku)
2łyżkimasła
2łyżkimąki pszennej
0,5łyżeczkipieprzu
1łyżeczkasłodkiej papryki mielonej
Instructions
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Makaron odcedzamy na durszlaku i od razu przekładamy z powrotem do garnka w którym się gotował, aby za bardzo nie wysechł. Musi być wilgotny.
Cały ser ścieramy na tarce na dużych oczkach,
Ma głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła na średnim ogniu (zależy nam aby masło się nie spaliło). Gdy się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstała masa bez grudek.
Dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż mleko połączy się z masłem i mąką i osiągnie temperaturę tuż przed wrzeniem.
Dodajemy starty ser i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa serowa. Jeżeli będzie nam się wydawało że jest za gęsta dodajemy trochę mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy do momentu aż przyprawy będą równomiernie rozmieszane w sosie.
Dodajemy ugotowany makaron i chwilę aż sos serowy dokładnie pokryje makaron.