Mac & cheese, czyli makaron z serem. To danie, które łączy w sobie prostotę, sytość i niepowtarzalny smak.

Wyobraź sobie talerz pełen gorącego makaronu, obficie oblepionego kremowym sosem serowym. Ser roztapia się w ustach, a każdy kęs makaronu jest niczym mała przyjemność. Sos może być łagodny lub pikantny, w zależności od użytego sera i dodatków. Do tego przepisu można dodać papryczki jalapeño, podsmażony boczek pokrojony w kostkę, lub szynkę, wzbogacają smak i teksturę dania.

Mac & cheese to idealne danie na każdą okazję. Może być szybkim i prostym obiadem w tygodniu, a także na ciekawe danie na spotkanie z przyjaciółmi. To danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jeśli szukasz pysznego, sycącego i łatwego w przygotowaniu dania, to mac & cheese jest idealnym wyborem. Gwarantuję, że pokochasz ten kremowy, serowy smak!

Typ dania Danie główne, Kolacja, Obiad
Kuchnia Amerykańska
Tagi makaron, proste, ser, szybkie
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 440kcal
Mac & cheese

Składniki

  • 250 g makaronu typu kolanka
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 200 g sera cheddar (można też połączyć inne rodzaje sera, ale raczej o wyrazistym smaku)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Makaron odcedzamy na durszlaku i od razu przekładamy z powrotem do garnka w którym się gotował, aby za bardzo nie wysechł. Musi być wilgotny.
  • Cały ser ścieramy na tarce na dużych oczkach,
  • Ma głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła na średnim ogniu (zależy nam aby masło się nie spaliło). Gdy się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstała masa bez grudek.
  • Dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż mleko połączy się z masłem i mąką i osiągnie temperaturę tuż przed wrzeniem.
  • Dodajemy starty ser i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa serowa. Jeżeli będzie nam się wydawało że jest za gęsta dodajemy trochę mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy do momentu aż przyprawy będą równomiernie rozmieszane w sosie.
  • Dodajemy ugotowany makaron i chwilę aż sos serowy dokładnie pokryje makaron.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *