Makaron z pieczarkami i parmezanem to prawdziwy hit! Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby wyczarować pyszną kolację w 20 minut. To danie idealne dla każdego, nawet dla początkujących kucharzy.

To klasyka kuchni włoskiej, która jest popularna na całym świecie. Prostota, szybkość i pyszny smak sprawiają, że to danie idealne na każdą okazję.

Jest uniwersalne i można je modyfikować na wiele sposobów. Możesz np. dodać pomidorki koktajlowe, lub zastąpić pietruszkę szpinakiem, możesz też dodać swoje ulubione zioła i przyprawy, aby stworzyć swój własny, unikalny smak. Możesz też użyć różnych rodzajów makaronu i sera, aby danie nigdy się nie znudziło. Eksperymentuj, baw się smakiem i odkryj nowe możliwości!

Typ dania Danie główne, Kolacja, Obiad
Kuchnia Włoska
Tagi cebula, makaron, natka pietruszki, parmezan, pieczarki, proste
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 520kcal
makaron z pieczarkami i parmezanem

Składniki

  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • 400 g pieczarek
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie w zależności jak ostro lubimy jeść)
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Przygotowujemy wszystkie składniki: drobno posiekamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki., a pieczarki kroimy na cienki plasterki.
  • Makaron gotujemy w solonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i zachowujemy 0,5 szklanki wody z gotowania.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na wysokim ogniu. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż zaczną uwolnią wilgoć czyli jakieś przez 4-5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy 1 łyżkę masła, mieszać aż się rozpuści i smażymy, aż grzyby będą złotobrązowe.
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy tak aby natka się równo rozłożyła, ściągamy z patelni i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodajemy pieprz i płatki chilli. Smażymy, mieszając, około 1 minuty. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Zmniejszamy ogień. Dodaj ugotowane tagliatelle i 1/4 szklanki wody z gotowania, mieszamy. Dodajemy 90 gram parmezanu i mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos pokryje makaron. Jeżeli będzie nam się wydawało że makaron jest za suchy dodajemy więcej wody. Dodajemy odstawione pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem i mieszamy. Przyprawiamy solą do własnego smaku.
  • Podajemy makaron w miskach i posypujemy pozostałym parmezanem.
    Smacznego!

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *