Makaron z pieczarkami i parmezanem to prawdziwy hit! Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby wyczarować pyszną kolację w 20 minut. To danie idealne dla każdego, nawet dla początkujących kucharzy.
To klasyka kuchni włoskiej, która jest popularna na całym świecie. Prostota, szybkość i pyszny smak sprawiają, że to danie idealne na każdą okazję.
Jest uniwersalne i można je modyfikować na wiele sposobów. Możesz np. dodać pomidorki koktajlowe, lub zastąpić pietruszkę szpinakiem, możesz też dodać swoje ulubione zioła i przyprawy, aby stworzyć swój własny, unikalny smak. Możesz też użyć różnych rodzajów makaronu i sera, aby danie nigdy się nie znudziło. Eksperymentuj, baw się smakiem i odkryj nowe możliwości!
Składniki
- 200 g makaronu Tagliatelle
- 400 g pieczarek
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie w zależności jak ostro lubimy jeść)
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Przygotowujemy wszystkie składniki: drobno posiekamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki., a pieczarki kroimy na cienki plasterki.
- Makaron gotujemy w solonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i zachowujemy 0,5 szklanki wody z gotowania.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na wysokim ogniu. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż zaczną uwolnią wilgoć czyli jakieś przez 4-5 minut, mieszając co jakiś czas.
- Dodajemy 1 łyżkę masła, mieszać aż się rozpuści i smażymy, aż grzyby będą złotobrązowe.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy tak aby natka się równo rozłożyła, ściągamy z patelni i odstawiamy.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodajemy pieprz i płatki chilli. Smażymy, mieszając, około 1 minuty. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy, aż się rozpuści.
- Zmniejszamy ogień. Dodaj ugotowane tagliatelle i 1/4 szklanki wody z gotowania, mieszamy. Dodajemy 90 gram parmezanu i mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos pokryje makaron. Jeżeli będzie nam się wydawało że makaron jest za suchy dodajemy więcej wody. Dodajemy odstawione pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem i mieszamy. Przyprawiamy solą do własnego smaku.
- Podajemy makaron w miskach i posypujemy pozostałym parmezanem.Smacznego!