Pieczone ziemniaki to jedno z najprostszych dań jakie mozna przygotować. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu idealnie pasują do wszystkich dań mięsnych pieczonych i smażonych, ale można je podawać także jako osobne danie. Zawsze dobrze wychodzą.

Typ dania Danie główne, Dodatek
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 140kcal
pieczone ziemniaki

Składniki

  • 600 g ziemniaków

Marynata

  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opcjonalnie

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  • Ziemniaki obiramy i kroimy w kostkę lub w piórka i przekładamy do miski.
  • W szklannce lub kubku łaczymy składniki marynaty. Mrynatę wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy aby kawałki ziemniaków dokładnie i równomiernie pokryły się marynatą.
  • Rozgrzewamy piekarnik góra i dół na 180-190 °C. Ziemniaki w marynacie przekłądamy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i układamy je tak aby w miarę możliwości nie leżały na sobie. Jeżeli mamy rozmaryn, można poukładać kilka gałązek na ziemniaki.
  • Po nagrzaniu się piekarnika wstawiamy blachę z ziemniakami i pieczemy co najmniej 45 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy poprzekładać / przemieszać ziemniaki aby równomiernie się przypiekły. Długość pieczenia można zwiększyć w zależności od wielkośći kawałków na jakie pocieliśmy ziemniaki, poza tym im dłużej pieczemy tym bardziej chrupiące będą ziemniaki.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *