Wegańska wersja ryby przyrządzona z selera. Dzięki liściom nori seler po usmażeniu wygląda jak prawdziwa ryba natomiast w smaku, moim zdaniem, jest o wiele lepszy.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Japońska
seleryba

Składniki

  • 2 liście nori
  • 2 saszetki zupy miso
  • 300 ml wody
  • 1 seler
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do sażenia

Sos do sałatki

  • 0,5 łyżeczkii soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego

Sałatka

  • 10 cm ogórka zielonego
  • 10 cm biąłej rzodkwi
  • 10 cm marchewki
  • 1 łyżeczka białego sezamu

Przygotowanie

  • Ogórka przekrajamy wzdłuż i usuwamy nasiona. Ogórka, marchewkę i rzodkiew kroimy w cienkie słupki.
  • W misce mieszamy składniki sosu i dokładamy pokrojone warzywa. i odkładamy do lodówki.
  • Obieramy seler i kroimy do na kawałki w kształcie prostokątów na grubość około 1-2 cm.
  • W garnku gotujemy wodę dodajemy jedną saszetkę zupy miso, dodajemy sos sojowy i mieszamy do wymieszania składników. Dodajemy pokrojony seler i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  • Ugotowanego selera wyciągamy z bulionu i studzimy. Bulion pozostawiamy na małym ogniu i redukujemy o połowę.
  • Do szklanki nalewamy 3-4 łyżki zimnej wody i dodajemy łyżkę mąki pszennej i mieszamy aż nie będzie grudek i dodajemy do bulionu. Bulion mieszamy, aż do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia.
  • Ostudzone kawałki selera zawijamy w przycięte liście nori tak aby pokryć tylko dwa boki.
  • W miseczce roztrzepujemy jajko i na talerz wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
  • Obtaczamy seler w jajku i następnie w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  • Podajemy z sałatką posypaną sezamem, sosem przygotowanym z bulionu i ryżem.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *