Wegańska wersja ryby przyrządzona z selera. Dzięki liściom nori seler po usmażeniu wygląda jak prawdziwa ryba natomiast w smaku, moim zdaniem, jest o wiele lepszy.
Składniki
- 2 liście nori
- 2 saszetki zupy miso
- 300 ml wody
- 1 seler
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do sażenia
Sos do sałatki
- 0,5 łyżeczkii soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
Sałatka
- 10 cm ogórka zielonego
- 10 cm biąłej rzodkwi
- 10 cm marchewki
- 1 łyżeczka białego sezamu
Przygotowanie
- Ogórka przekrajamy wzdłuż i usuwamy nasiona. Ogórka, marchewkę i rzodkiew kroimy w cienkie słupki.
- W misce mieszamy składniki sosu i dokładamy pokrojone warzywa. i odkładamy do lodówki.
- Obieramy seler i kroimy do na kawałki w kształcie prostokątów na grubość około 1-2 cm.
- W garnku gotujemy wodę dodajemy jedną saszetkę zupy miso, dodajemy sos sojowy i mieszamy do wymieszania składników. Dodajemy pokrojony seler i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
- Ugotowanego selera wyciągamy z bulionu i studzimy. Bulion pozostawiamy na małym ogniu i redukujemy o połowę.
- Do szklanki nalewamy 3-4 łyżki zimnej wody i dodajemy łyżkę mąki pszennej i mieszamy aż nie będzie grudek i dodajemy do bulionu. Bulion mieszamy, aż do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia.
- Ostudzone kawałki selera zawijamy w przycięte liście nori tak aby pokryć tylko dwa boki.
- W miseczce roztrzepujemy jajko i na talerz wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
- Obtaczamy seler w jajku i następnie w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Podajemy z sałatką posypaną sezamem, sosem przygotowanym z bulionu i ryżem.