Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wymagające niewielkiej ilości składników. Łączy w sobie słodki, kwaśny i słony smak, a jego bazą jest makaron ryżowy.
Mówi się że pad thai powstał po II Wojnie Światowej w Tajlandii, kiedy to brakowało ryżu, który był podstawą miejscowej diety. Ówczesny premier rozpoczął kampanię zachęcającą rodaków do jedzenia makaronu ryżowego, który był o wiele łatwiej dostępny.Przy okazji działania te pomogły w ustaleniu kulinarnej tożsamości Tajlandii, mocno odróżniając ją od kuchni chińskiej. Pad thai od tego czasu stał się jedną z narodowych potraw Tajlandii.
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego (wstążek)
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki pasty Pad Thai
- 100 ml wody
- 1 garść kiełków soji (opcjonalnie)
- 1 garść szczypioru
- 1 garść rozdrobnionych orzeszków zniemnych
- 1 garść liści kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka kroimy w kostkę około 1,5 cm, Czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy aż lekko się zrumieni.
- Kurczaka i czosnek odsuwamy na bok patelni i na wolne miejsce wlewamy jajka i ścinamy je wciąż mieszając. Całość odkładamy na talerz.
- Na patelnię stawiamy ponownie na ogień i wlewamy wodę, dodajemy pastę Pad Thai i mieszamy. Dodajemy makaron i mieszamy z powstałym sosem.
- Dodajemy usmażone mięso wraz z jajkiem. Dokładamy kiełki i mieszamy do połączenia się składników i podgrzewamy jeszcze przez około 1 minutę.
- Danie podajemy posypane posiekane szczypiorem, kolendrą i orzeszkami ziemnymi.