Kebab jest uwielbiany przez wiele osób. Więc, czy może być coś lepszego dla jego miłośników, niż pyszny tort kebabowy? Podanie takiego toru zaskakuje każdego i budzi o wiele większy zachwyt niż klasyczne torty!
Niestety, bardzo ciężko jest znaleźć miejsce gdzie można go kupić. Na szczęście jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, choć jest trochę czasochłonne.
Składniki
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml wody
- jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Gyros
- 0,5 kg filetów z udek kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 5 łyżek oliwy
Ostry sos
- 4 łyżki sosu Sambal Oelek
- 150 ml ostrego ketchupu (z jak najmniejszą ilością octu w składzie)
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie mieszanki przyprawy do sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego
Gęsty sos czosnkowy
- 250 ml jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Pozostałe skłdniki
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 0,5 cebuli
- 1 pomidor
- kilka plastrów ogórka zielonego
Przygotowanie
Ciasto
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i sól. Wlewamy wodę z drożdżami i jogurt.
- Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby wyrosło.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy (o średnicy około 27 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia, lekko ugniatając tak aby miało wszędzie równą grubość.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gyros
- Kurczaka kroimy w kostkę zalewamy oliwą i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki, przekładamy mięso na gorącą patelnię i smażymy cały czas mieszając około 10 minut.
Ostry sos
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić co najmniej na 20 min.
Gęsty sos czosnkowy
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Składamy tort
- Sałatę lodową szatkujemy, pomidora, ogórka i cebulę kroimy na plasterki.
- Chłodne ciasto kroimy na pół.
- Dolną część ciasta smarujemy sosem czosnkowym, układamy sałatę lodową, kładziemy gyrosa, układamy pomidora, ogórka i cebulę.
- Górną część od strony przecięcia smarujemy ostrym sosem i nakładamy na dolną warstwę ciasta.
- Pozostałym sosem czosnkowym "lukrujemy" wierzch ciasta.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny aby ciasto przyjęło aromat sosów.
Tort kebabowy można podawać na zimno jednak najlepiej smakuje po podgrzaniu.