Kebab jest uwielbiany przez wiele osób. Więc, czy może być coś lepszego dla jego miłośników, niż pyszny tort kebabowy? Podanie takiego toru zaskakuje każdego i budzi o wiele większy zachwyt niż klasyczne torty!

Niestety, bardzo ciężko jest znaleźć miejsce gdzie można go kupić. Na szczęście jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, choć jest trochę czasochłonne.

Typ dania Danie główne, Deser, Do piwa, Kolacja, Obiad, Przekąska
Kuchnia Turecka

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wody
  • jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Gyros

  • 0,5 kg filetów z udek kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 5 łyżek oliwy

Ostry sos

  • 4 łyżki sosu Sambal Oelek
  • 150 ml ostrego ketchupu (z jak najmniejszą ilością octu w składzie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie mieszanki przyprawy do sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego

Gęsty sos czosnkowy

  • 250 ml jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Pozostałe skłdniki

  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 0,5 cebuli
  • 1 pomidor
  • kilka plastrów ogórka zielonego

Przygotowanie

Ciasto

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i sól. Wlewamy wodę z drożdżami i jogurt.
  • Zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  30 minut aby wyrosło.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy (o średnicy około 27 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia, lekko ugniatając tak aby miało wszędzie równą grubość.
  • Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gyros

  • Kurczaka kroimy w kostkę zalewamy oliwą i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki, przekładamy mięso na gorącą patelnię i smażymy cały czas mieszając około 10 minut.

Ostry sos

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić co najmniej na 20 min.

Gęsty sos czosnkowy

  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Składamy tort

  • Sałatę lodową szatkujemy, pomidora, ogórka i cebulę kroimy na plasterki.
  • Chłodne ciasto kroimy na pół.
  • Dolną część ciasta smarujemy sosem czosnkowym, układamy sałatę lodową, kładziemy gyrosa, układamy pomidora, ogórka i cebulę.
  • Górną część od strony przecięcia smarujemy ostrym sosem i nakładamy na dolną warstwę ciasta.
  • Pozostałym sosem czosnkowym "lukrujemy" wierzch ciasta.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny aby ciasto przyjęło aromat sosów.

Tort kebabowy można podawać na zimno jednak najlepiej smakuje po podgrzaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *