Tradycyjna potrawa meksykańska, którą zna chyba nawet każde dziecko (choć by tylko z nazwy). Jest bardzo proste w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo dobre i sycące. Można podać razem z ryżem, podpieczoną tortillą, lub z nachos (co uważam za najlepsze połączenie).

Typ dania Kolacja, Obiad
Kuchnia Meksykańska
chili con carne

Składniki

  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 papryczki chili lub mniej innej ostrzejszej papryczki np. habanero
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 puszka odsączonej i oplukanej czerwonej fasoli

Przygotowanie

  • Cebulę, chili, i czosnek siekam bardzo drobno.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na dużym ogniu posiekane warzywa aż cebula stanie się lekko szklista.
  • Dodaje mielone mięso i smażę cały czas mieszając aż zrobi się lekko zbraziwieje.
  • Dokladam pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę, cukier i zalewam bulionem.
  • Mieszajac doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę co jakiś czas mieszając około 30 minut aż większość płynu wyparuje.
  • Dodaje fasolę i duszę pod przykryciem jeszcze 10 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *