Tradycyjna potrawa meksykańska, którą zna chyba nawet każde dziecko (choć by tylko z nazwy). Jest bardzo proste w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo dobre i sycące. Można podać razem z ryżem, podpieczoną tortillą, lub z nachos (co uważam za najlepsze połączenie).

Składniki
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 papryczki chili lub mniej innej ostrzejszej papryczki np. habanero
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 puszka odsączonej i oplukanej czerwonej fasoli
Przygotowanie
- Cebulę, chili, i czosnek siekam bardzo drobno.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na dużym ogniu posiekane warzywa aż cebula stanie się lekko szklista.
- Dodaje mielone mięso i smażę cały czas mieszając aż zrobi się lekko zbraziwieje.
- Dokladam pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę, cukier i zalewam bulionem.
- Mieszajac doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę co jakiś czas mieszając około 30 minut aż większość płynu wyparuje.
- Dodaje fasolę i duszę pod przykryciem jeszcze 10 min.