Sos arrabbiata (z włoskiego all’arrabbiata), to pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i czerwonej papryki chili smażonej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, okolic Rzymu. arrabbiata po włosku dosłownie oznacza „zły” co odnosi się do jego pikantności pochodzącej z papryczek chili.
Ten sos zwykle podaje się z makaronem penne. Dodatkowo często spotyka się wersję z boczkiem lub z suszonymi pomidorami.

Składniki
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1 cebula
- 150 g krojonego boczku
- 2-3 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 400 g przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru najlepiej brązowego
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente
- Czosnek i cebulę pokroić na drobną kostkę, paprykę pokroić w krążki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażamy boczek, cebulę i czosnek.Następnie dodajemy paprykę.
- Smażyć chwilę aż cebula dobrze się zesmaży, ale nie na brąz.
- Dodajemy przecier pomidorowy oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
Całość dusimy około 10 min aż sos się zredukuje. - Dodać makaron i mieszając dusić jeszcze przez chwilę, aż sos obtoczy makaron.Podawać ozdabiają świeżą bazylią.