Sos arrabbiata (z włoskiego all’arrabbiata), to pikantny sos do makaronu z czosnku, pomidorów i czerwonej papryki chili smażonej na oliwie z oliwek. Sos pochodzi z regionu Lacjum, okolic Rzymu. arrabbiata po włosku dosłownie oznacza „zły” co odnosi się do jego pikantności pochodzącej z papryczek chili.

Ten sos zwykle podaje się z makaronem penne. Dodatkowo często spotyka się wersję z boczkiem lub z suszonymi pomidorami.

Typ dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Arrabbiata

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 cebula
  • 150 g krojonego boczku
  • 2-3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru najlepiej brązowego
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente
  • Czosnek i cebulę pokroić na drobną kostkę, paprykę pokroić w krążki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażamy boczek, cebulę i czosnek.
    Następnie dodajemy paprykę.
  • Smażyć chwilę aż cebula dobrze się zesmaży, ale nie na brąz.
  • Dodajemy przecier pomidorowy oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
    Całość dusimy około 10 min aż sos się zredukuje.
  • Dodać makaron i mieszając dusić jeszcze przez chwilę, aż sos obtoczy makaron.
    Podawać ozdabiają świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *